header-aandeoverkant.jpg

Waarom Mindfulness?

Waarom en wanneer kan Mindfulness behulpzaam zijn?

  • Je bent in gedachten bezig met iets anders dan waar je feitelijk aan werkt; je bent vaak afgeleid. Je werk vordert daardoor niet zoals je eigenlijk zou willen.
  • Je bent tijdens een gesprek vooruit aan het denken, of je zoekt oplossingen, terwijl iemand in de veronderstelling is dat je naar hem luistert. Je bent er dus met je hoofd niet bij.
  • Er zit je iets dwars en daar blijf je maar over piekeren, vooral ‘s nachts. Steeds herhaal je dan in gedachten de situatie en van slapen komt niets. Je weet niet hoe je hier verandering in zou kunnen brengen; mensen hebben het over loslaten, maar hoe doe je dat?
  • Je bent met je gedachten in het verleden, je fantaseert over de toekomst of je houdt je bezig met oordelen over jezelf, over anderen of situaties.
  • Je laat je meeslepen in de hectiek van het dagelijks bestaan, zonder dat je je daar echt bewust van bent.
  • Je luistert vooral naar je hoofd en niet zo goed naar je hart; je luistert ook niet naar je lijf, hoe het reageert op bepaalde situaties.
  • Je wilt pijnlijke en lastige emoties zo snel mogelijk wegdrukken of negeren. Je zoekt steeds naar afleiding om er maar niet aan hoeven denken; je merkt dat deze methode averechts werkt, maar je weet niet hoe je er anders mee om moet gaan. Je voelt je gevangen in dit patroon.
  • Je staat te weinig stil bij wat je doet en bij wat er om je heen gebeurt. Als je bijvoorbeeld een wandeling in de natuur maakt met vrienden, vergeet je te genieten van het gezang van de vogels, de prachtige omgeving. Je bent vooral bezig met waar je hoofd vol van is, met gesprekken daarover voeren; je leeft als het ware op de automatische piloot.

Herkenbaar?

Misschien komt het een je wat meer bekend voor dan het ander, maar naar alle waarschijnlijkheid herken je wel een paar van deze voorbeelden in min of meerdere mate. Mindfulness kan je helpen om je (automatische) reactie op moeilijke zaken te leren (h)erkennen, er op een andere manier mee om te leren gaan, te verwerken. Al in onze vroege jeugd leren we moeilijke en vervelende zaken te negeren, te ontwijken of weg te duwen. Fijne en mooie ervaringen willen we graag vasthouden, koesteren en het liefst niet meer loslaten. Dit zijn reactiepatronen die zich stevig gevestigd hebben in ons leven. Zo stevig dat we bijna vanzelfsprekend vanuit deze patronen reageren op situaties. Mindfulness training geeft je ‘gereedschap’ om van een afstand naar je gedachten en gevoelens en lichamelijke sensaties te kijken. Je oefent je steeds opnieuw ‘in gewoon te zien wat er zich voordoet, van moment tot moment, open en zonder te (ver)oordelen’. In plaats van je automatisch te verzetten tegen nare en pijnlijke gevoelens, leer je door regelmatig te oefenen er op een accepterende, niet oordelende manier bij te blijven. Je staat je toe te voelen wat je op dat moment echt voelt. Loslaten wordt een stuk gemakkelijker omdat je stapje voor stapje leert zaken die je niet kan veranderen niet langer te bevechten en ze te laten zijn zoals ze zijn. Mindfulness is echter geen tovermiddel. Oude patronen verdwijnen nu eenmaal niet zo maar en sluipen er gemakkelijk weer in.

Oefening baart kunst

Door steeds weer opnieuw te oefenen, zachtmoedig en vriendelijk voor jezelf te zijn als ’t even niet lukt, geduld te hebben, gaat het je steeds beter lukken om zaken die je beperken los te laten totdat ze op den duur kunnen uitdoven. Door stil te staan, niet te oordelen, bewust te zijn en JA tegen het leven te zeggen krijg je meer zin in het leven en je zal merken dat je leven zich meer verdiept, meer kleur gaat krijgen. Je zal ook merken dat je steeds meer van de kleine dingen in het leven gaat genieten. In de training oefen je ook om contact te maken met je lichaam en met de sensaties die je voelt in je lichaam. Je leert bij die lichamelijke gevoelens te blijven en je niet terug te trekken uit je lichaam. Voor een aantal mensen gaat er dan een nieuwe wereld open. Een wereld waar ze ooit als kind toegang toe hadden, maar die in de loop van het leven zijn kwijtgeraakt.