Header-Frankrijk3.jpg

Over de trainer


IMG_0433Leuk dat je mijn pagina bezoekt. Welkom!

Mijn naam is Anneke Hogendoorn en ik ben geboren in 1949.

Begin jaren 70 heb ik de opleiding Maatschappelijk werk gevolgd en tot en met 1978  heb ik op het maatschappelijk vlak gewerkt. Daarna ben ik in het bedrijfsleven actief geweest.

Uiteindelijk ben ik weer teruggekeerd naar daar waar mijn eigenlijke passie altijd heeft gelegen: werken met mensen die (tijdelijk) ondersteuning nodig hebben op meerdere levensgebieden. Bij de gemeente Gouda heb ik tot en met 2014 als coördinator (MIMP) voor mensen in meervoudige problematiek gewerkt.

Vanaf 2010 heb ik binnen deze gemeente Mindfulness trainingen gegeven aan inmiddels vele collega’s.

Mijn eigen onderneming MindfulnessindeZon heb ik in 2014 opgestart met als doel om zoveel mogelijk buiten in de natuur trainingen te geven in vakantiesfeer, in de zon en omringd door de prachtige natuur van Frankrijk en Zuid-Spanje. Ook in ons eigen land, op de mooie Veluwe heb ik t/m 2016 Mindfulness trainingen gegeven en Mindful wandelcursussen voor groepen georganiseerd. Als gecertificeerd wandelcoach ga ik zowel individueel als met groepen op pad.

Sinds begin 2017 woon ik in Berkenwoude, een klein landelijk dorp in de Krimpenerwaard (Z-H) en zet daar mijn Mindfulness praktijk voort.

In 2006 heb ik de HBO opleiding Integraal (hypno)therapeut bij ATMA te Amersfoort afgerond.
In juni van 2014 heb ik als aanvulling op mijn therapeuten opleiding een opleiding tot wandelcoach bij ATMA gevolgd.

Mindfulness trainer/coach: na eerst zelf twee maal de 8-weekse Mindfulnesstraining als deelnemer gevolgd te hebben in 2009 heb ik in datzelfde jaar besloten de basisopleiding tot trainer/coach te volgen bij IAM van David de Wulff in België . In 2012  heb ik de vervolgopleiding afgerond bij See True in Den Bosch en Amsterdam. Deze opleiding is een verdieping van de basisopleiding. Daarna heb ik het lange traject voltooid en ben nu categorie 1 trainer. Tevens lid van de beroepsvereniging voor Mindfulnesstrainers (VMBN).  Dat betekent dat een deelnemer met  burn-out klachten met een verwijsbrief van de huisarts de Mindfulness training vergoed kan krijgen bij een groot aantal zorgverzekeraars. Niet elke zorgverzekeraar vergoedt een Mindfulness training. Vraag dit van te voren zelf na bij je verzekeraar.

Vanaf 2002 mediteer ik en volg vanaf die tijd jaarlijks zoveel mogelijk meerdaagse retraites

  • de meeste in de traditie van zenmeester Thich Nhat Hanh in Nederland, Frankrijk en Duitsland
  • retraites bij het Tibetaans Instituut in Huy (België)
  • een 10 daagse vipassana onder leiding van Henk Barendregt
  • 5 daagse met Christina Feldman en John Teasdale, retraite Mark Williams
  • 3 daagse retraite Big Mind Big Heart, gebaseerd op Voice Dialogue, met Zen lerares Irène Kyojo Bakker
  • Eamba retreats (European Associations of Mindfulness based Approaches)
  • Vanaf 2004 heb ik in totaal 6 weken in Plum Village, in de buurt van Bordeaux geoefend, de gemeenschap van zenmeester Thich Nhat Hanh. In de traditie van deze zenmeester oefen ik vanaf 2006 meerdere dagen en weekends per jaar bij dharmaleraar Jan Boswijk en sinds 2010 ook meerdere weekends per jaar bij dharmaleraar Cuong Lu.
  • Sinds december 2017 volg ik een driejarige opleiding verdieping Boeddhistische psychologie aan de Mindonly school, opgericht door Zenmeester Cuong Lu.

Vanaf 2006 ben ik lid van de Sangha voor hulpverleners van Jan Boswijk in Doorn.

Voor mijn eigen Mindfulness verdieping heb ik de afgelopen jaren een aantal meerdaagse trainingen gevolgd bij  wetenschappers, leraren c.q. psychiaters, psychotherapeuten die zich hebben toegelegd op Mindfulness, zoals Mark Williams, Christina Feldman en John Teasdale, en bij het EAMBA (European Associations of Mindfulness based Approaches) met Edel Maex in januari 2014 en met Bettina Romhardt in januari 2015.

In januari 2014 ben ik 65 jaar geworden, maar nog lang niet van plan om zoals men wel zegt  ‘te genieten van een welverdiende rust’. Mindfulness coach/trainer en wandelcoach zijn mijn passie en hierin blijf ik me verder ontwikkelen door verdiepingsstudies te volgen en door het jaar heen meerdere retraites te doen.