Header-daken.jpg

Spanje – Cortijo Mangueta

2

Cortijo Mangueta in Vejer de la Frontera,  Zuid Spanje

Deze cortijo ligt op het platteland van Vejer de la Frontera, een van de meest tot de verbeelding sprekende ‘pueblos blancos’ van Andalusië. Het pittoreske witte dorp is prachtig gelegen op een rotsachtige heuvel (200 meter boven zeeniveau) op slechts een paar kilometer van de mooie zandstranden van El Palmar, Caños de Meca en Conil de la Frontera. Vejer is uitgeroepen tot nationaal monument en verkozen tot een van de mooiste dorpen van Spanje, maar wordt (gelukkig) niet overspoeld door toeristen. Zelfs in het hoogseizoen heerst er, mede dankzij de vriendelijke plaatselijke bevolking, een ongedwongen en ontspannen sfeer in het dorp.

Het dorp Vejer de la Frontera: dit dorp wordt in verschillende reisgidsen de witste van de witte dorpen van Andalusië genoemd en dat is niet zomaar. Vanwege de afwezigheid van het massatoerisme en andere invloeden van buitenaf heeft Vejer tot op de dag van vandaag zijn authentieke Moorse charme bewaard. Vooral in het oude ommuurde centrum – een labyrinth van witgekalkte huizen en hellende straatjes die uitkomen bij een Moors kasteel – lijkt het wel alsof de tijd heeft stilgestaan. Palmbomen, sinaasappelbomen en veelkleurige bloemrijke patio’s zorgen voor een mooi contrast met al dat wit. Bij Andalusië hoort natuurlijk ook de flamenco die in Vejer nog nauwelijks vercommercialiseerd is. Een mooie plek om dit te ervaren is het sfeervolle Peña Flamenca. In deze voormalige kerk vinden kleinschalige flamenco-optredens plaats in een zeer intieme setting.
 

images

Het oude dorp verkennen: achter de Moorse poorten ligt een doolhof van steile straatjes verborgen waar je eindeloos kunt slenteren. Een mooi vertrekpunt voor je verkenning hiervan is het overzichtelijke, haast klassiek Spaanse Plaza de España. Dit bescheiden centrale plein is uitgerust met een fontein, sierlijke sinaasappelbomen en tapas restaurantjes. Door de in het oog springende fontein waarin goudvissen zwemmen wordt het plein ook wel Plaza de los Pescaitos (Plein van de Vissen) genoemd. Vanaf Plaza de España kan je vervolgens de beklimming verder inzetten. De smalle, steile straatjes brengen je naar het Moorse kasteel, de 16e-eeuwse kerk Divino Salvador (gebouwd op de fundamenten van een oude moskee), de oude joodse wijk en tal van miradores. En vergeet vooral je camera niet, want de nauwe straatjes en witte huisjes zijn bijzonder fotogeniek!

 

De website van het landgoed Mangueta in Vejer de la Frontera:
www.cortijomangueta.com